Copyright 2024 - Зоран Ангеловски Основна школа "Доситеј Обрадовић" Војводе Путника 60 26360 Пландиште

Еколошка акција „Спасимо земљиште“

  У нашој школи је 5. децембра 2022. године обележен Светски дан земљишта. Ученици су заједно са наставницама биологије, српског језика и ликовне културе припремили малу манифестацију у просторијама школе и на тај начин пружили подршку еколошком покрету „Спасимо земљиште“ који има за циљ активирање и освешћивање што већег броја људи о значају земљишта као и промену политике управљања земљиштем како би се његова плодност сачувала за наредне генерације људи.

  Манифестација је почела у 17 часова у холу на првом спрату приказивањем презентације о занимљивим чињеницама о земљишту и емитовањем кратког документарног филма „Save soil“. Затим су ученици 5б разреда одиграли представу под називом „Спасимо земљиште“ у којој су приказали повезаност живих бића у природи и њихову међусобну зависност и истакли чињеницу да човек својим активностима нарушава еколошку равнотежу у природи.

  У холу је приказана и изложба ликовних радова ученика од 5 до 8 разреда, који су додати у базу података на интернет страници https://exhibition.savesoil.cc/ и тиме постали део светске изложбе дечијих радова посвећене земљишту и његовој заштити. Део радова, заједно са литерарним и ликовним радовима које су ученици направили на еколошкој секцији послат је градској библиотеци у Панчеву која их је проследила нашем Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде као вид подршке у промени политике управљања земљиштем.

  У кабинету за биологију ученици 5а разреда извели су неколико занимљивих огледа и  школских пројеката на тему Ерозија земљишта, Земљиште као филтер за воду, Живи свет земљишта, Органска њива и Загађивање земљишта. Тиме су практично показали како човек утиче на земљиште и живи свет у њему, као и начине на које се овај утицај може умањити и спречити да би се очувала биолошка разноврсност у земљишту и његова плодност.

  Манифестацију су посетили ученици нижих и виших разреда, наставници и родитељи чиме је циљ акције, едукација и освешћивање што већег броја људи, и остварен.

 

Наставник биологије

Гријаковић Тања